Oglasi

Nova istraga o pogibiji Borisa Trajkovskog

U avionskoj nesreći u blizini Mostara 2004. godine poginuli su predsjednik Makedonije i osam članova makedonske delegacije i posade.
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod MostaraEPA

Vlasti Bosne i Hercegovine odlučile su pokrenuti novu istragu o avionskoj nesreći u blizini Mostara 2004. godine, u kojoj su poginuli predsjednik Makedonije Boris Trajkovski i osam članova makedonske delegacije i posade.

Šef Komisije za istragu avio nesreća Bosne i Hercegovine Omer Kulić potvrdio je za makedonske medije da će biti pokrenuta nova istraga, pošto je makedonska komisija dostavila nove dokaze o tom slučaju.

On je rekao da se dokumenti s tom odlukom sada nalaze kod ministra za komunikacije i promet Bosne i Hercegovine Damira Hadžića.

"Da, donesena je odluka da se otvori nova istraga. Tako je odlučeno jer makedonska ekipa koja je radila izvještaj dostavila nove dokaze o tom slučaju. Potpisivanje dokumenta je u toku", izjavio je Kulić.

Makedonska komisija je četiri godine radila na ekspertskom izveštaju o padu vladinog aviona King Air, u kome su navedena nova svedočenja, analize i izjave na dan tragedije, kao i postupci kontrole letenja i francuskih vojnika Sfora kod Mostara.

Prvi izvještaj je potpisao šef Komisije za istragu nesreće Salko Begić, koji je utvrdio da ja avionska nesreća rezultat greške pilota ("proceduralna greška pilotske ekipe u fazi sliujetanja na mostarski aerodrom, koja je dovela do toga da avion udari u brdo").

Niko nije optužen

Makedonski advokat Ignat Pančevski, zastupnik porodica žrtava nastradalih krajem februara 2004. godine na Matića brdu kod Mostara, tvrdi da obavještajne službe moćnih svjetskih država čine sve kako se ne bi otkrila istina o, kako kaže, atentatu na predsjednika njegove države.

Pančevski je, međutim, nedavno bh. medijima ispričao da je, prema onome što je on otkrio, Trajkovski likvidiran zbog prijetnji da će ispričati određene istine oko intervencija NATO-a na Kosovu i u SR Jugoslaviji, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nikoga nije optužilo za avionsku nesreću kod Mostara.

Advokat porodice tvrdi i da raspolaže videosnimkom na kojem se jasno vidi da je avion u kojem je bio Trajkovski napadnut.

"Taj snimak je jasan i nedvosmislen. Na snimku se iz ptičje perspektive vidi kako avion koji leti iznad King Aira ispaljuje projektil, koji udara u lijevo krilo aviona. To objašnjava zašto je avion u jednom trenutku skrenuo sa puta. Potom, vidi se kako avion pada i udara u zemlju. Također, na snimku se vidi kako avionu prilaze vojni helikopteri i iz njih izlaze vojnici. Ne vidi se čiji su, ali zna se koja je vojska tada bila tamo. Potom dolaze i vojna vozila. Vojnici nose aparate iz kojih izlazi plamen, što bi mogli biti bacači plamena. Isto tako, vide se i ljudi sa stokom", priča Pančevski.

Na snimku iz crne kutije vladinog aviona nedostajalo je oko 19 sekundi materijala, a Pančevski kaže da sada posjeduje i taj snimak.

Odjevni predmeti

"U trenutku kada je avion raketiran čuju se histerični zvuci putnika oko toga šta se zbilo. Postoje i snimci na kojima se čuju čestitke za dobro obavljen posao nakon rušenja aviona. Raspoznaju se najmanje tri strana svjetska jezika. Osim toga, posjedujem odjevne predmete nastradalih u avionu gdje nema tragova sagorijevanja kerozina, što je neobično ako je avion gorio", objašnjava Pančevski.

On je ispričao da posjeduje ručni sat jednog nastradalog na kojem postoje tragovi materijala koji su razvili visoku temperaturu.

"To nije mogao učiniti kerozin, već samo bacač plamena. Također, imam video i tonske iskaze očevidaca koji su potvrdili da su prije pada aviona čuli eksploziju. Postoje živi svjedoci. Svi dokazi koje sam do sada spomenuo ukazuju da se radilo o atentatu, no sve se to ignorira", objašnjava Pančevski.

On smatra zanimljivim činjenicu da je, nakon pada aviona, jedan od putnika bio živ i da je mobilnim telefonom pozvao svoju porodicu.

Pančevski kaže da je putnik vrištao i govorio da su mu polomljene noge, da bi potom prestala svaka komunikacija.

Izvor: Agencije